Układ pokarmowy człowieka nie jest w stanie prawidłowo spełniać swoich funkcji bez równowagi w przestrzeni flory bakteryjnej jelit. Cały ten układ zamieszkuje ponad 400 rodzajów mikroorganizmów - korzystnych i tych mniej potrzebnych. Do pierwszej kategorii na pewno zaliczyć możemy bakterie probiotyczne.
W układzie pokarmowym pełnią cały szereg różnych funkcji, ale ich wpływ nie ogranicza się tylko do tego obszaru - choć do niedawna tak właśnie uważano. Jak się jednak okazuje, od właściwej flory bakteryjnej jelit zależy między innymi skuteczność działania układu immunologicznego. Bakterie probiotyczne zasiedlają jelita i tworzą w nim ochronną kolonię, tym samym stanowią konkurencję dla innych organizmów takich jak wirusy i szkodliwe bakterie takie jak: Clostridium, Salmonella, E. coli, czy Streptococcus. Pomagają również usunąć z ciała szkodliwe toksyny, czy metale ciężkie.
Jedną z takich bakterii jest Lactobacillus rhamnosus - stanowi jeden z najszczegółowiej przebadanych szczepów probiotycznych. Jego działanie polega właśnie na zwiększaniu szczelności bariery jelitowej i hamuje przenikanie przez nią patogennych drobnoustrojów lub obcych antygenów i alergenów. Bakteria ta jest również doskonałym sprzymierzeńcem w zwalczaniu stresu oksydacyjnego organizmu. Dotychczas wykazano bardzo wiele zastosowań L. rhamnosus w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, oddechowego oraz skóry.
Grupa naukowców z Indii poddała bakterię badaniom w kierunku leczenia biegunki. W przebiegu doświadczenia stwierdzono znaczne skrócenie czasu trwania objawów wśród pacjentów przyjmujących L. rhamnosus w porównaniu do grupy kontrolnej przyjmującej tylko płyn nawadniający. W 2010 roku natomiast odnotowano zmniejszenie nasilenia objawów zespołu jelita drażliwego u dzieci z czynnościowymi chorobami przewodu pokarmowego przyjmującymi suplement zawierający wspomniany szczep bakterii.
Najnowsze badania pokazują również związek między chorobami wątroby, a zanikiem lub nieprawidłowym funkcjonowaniem mikroflory jelitowej. Dotychczas przeprowadzono jedynie doświadczenia na zwierzętach, ale wyniki wydają się niezwykle obiecujące. Otóż okazuje się, że w przebiegu i rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, suplementacja L. rhamnosus posiada bardzo duży ochronny wpływ. Zaobserwowano bowiem znaczne zmiany w populacji mikroorganizmów oraz zmniejszenie nagromadzenia tłuszczu w wątrobie.
Badania nad bakteriami probiotycznymi święcą sukcesy również na polu profilaktyki chorób układu oddechowego, szczególnie u dzieci. Do doświadczenia zakwalifikowano dzieci w wieku przedszkolnym i przez trzy miesiące podawano suplementy zawierające Lactobacillus rhamnosus. Na tle grupy, której podawano placebo, zaobserwowano znaczne zmniejszenie ryzyka zakażenia dróg oddechowych trwających dłużej niż trzy dni. Podobne rezultaty otrzymano w badaniach u osób dorosłych - wywnioskowano iż suplementacja L. rhamnosus zapobiegała zapaleniu płuc, które wywoływane jest przez bakterie Gram - ujemne.
Wykorzystywanie bakterii probiotycznych w preparatach medycznych uznawane jest za stosunkowo bezpieczne. Wielokierunkowe wspomaganie organizmu oraz stosunkowo niska cena suplementów zawierających szczepy Lactobacillus, a także niewielkie działania niepożądane czyni z nich z pewnością interesujący wariant w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Szczególnie skuteczne mogą się okazać we wspieraniu równowagi biologicznej mikroflory jelit i utrzymywaniu ich homeostazy. Doskonale sprawdzają się również w profilaktyce objawów poantybiotykowych.