Białko kazeina to jedno z dwóch głównych białek mleka, obok białka serwatkowego. Jest ono znane z powolnego tempa trawienia, co sprawia, że zapewnia dłuższe uczucie sytości i stały dopływ aminokwasów do mięśni. Białko kazeina jest popularnym suplementem diety wśród osób aktywnych fizycznie, ze względu na swoje korzystne właściwości dla rozwoju mięśni i regeneracji po treningu.
Jedną z cech charakterystycznych białka kazeiny jest jego zdolność do tworzenia żelu w żołądku, co wydłuża czas trawienia i uwalniania aminokwasów do krwiobiegu. Jest to korzystne dla osób, które chcą zwiększyć syntezę białka mięśniowego i zapewnić sobie dłuższy czas ochrony przed katabolizmem mięśniowym. Białko kazeina jest także bogate w aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA), które są istotne dla rozwoju mięśni.
Zalecane dawkowanie białka kazeiny w suplementacji zależy od celów, w jakie suplement jest stosowany. W sporcie, dawki zwykle wahają się od 20 do 40 g na porcję, w zależności od masy ciała i intensywności treningu. Jednakże, zgodnie z wytycznymi EFSA, spożycie białka kazeiny nie powinno przekraczać 1,5 g/kg masy ciała dziennie.
Białko kazeina może być korzystne dla osób, które chcą zwiększyć masę mięśniową, utrzymać masę mięśniową podczas odchudzania, poprawić regenerację mięśni po treningu, poprawić jakość snu, czy też zwiększyć uczucie sytości. EFSA uznała, że korzystne właściwości białka kazeiny dla mięśni są związane z zawartością aminokwasów, które przyczyniają się do zwiększenia masy mięśniowej, a także korzystnie wpływają na regenerację mięśni po treningu.
Podsumowując, białko kazeina to popularny suplement diety wśród osób aktywnych fizycznie, ze względu na swoje korzystne właściwości dla rozwoju mięśni i regeneracji po treningu. Zalecane dawkowanie zależy od celów, w jakie suplement jest stosowany. Jednakże, należy pamiętać, że suplementy diety nie powinny być traktowane jako substytut zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety.
BADANIA KAZEINA
Badanie dotyczące wpływu spożycia kazeiny na syntezę białka mięśniowego:
W badaniu przeprowadzonym na grupie mężczyzn poddanych treningowi siłowemu zaobserwowano, że spożycie kazeiny po treningu zwiększało syntezę białka mięśniowego w większym stopniu niż spożycie białka serwatkowego lub placebo. Wyniki sugerują, że kazeina może być bardziej skuteczna w stymulowaniu syntezy białka mięśniowego po treningu siłowym.
Badanie dotyczące wpływu spożycia kazeiny na utratę masy ciała:
W badaniu przeprowadzonym na grupie kobiet z nadwagą lub otyłością zaobserwowano, że spożycie kazeiny zamiast białka serwatkowego lub placebo powodowało większą utratę wagi i tkanki tłuszczowej. Wyniki sugerują, że kazeina może być skuteczna w wspieraniu utraty masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością.
Badanie dotyczące wpływu spożycia kazeiny na sen:
W badaniu przeprowadzonym na grupie mężczyzn i kobiet z zaburzeniami snu zaobserwowano, że spożycie kazeiny przed snem poprawiało jakość snu w porównaniu do placebo. Wyniki sugerują, że kazeina może być skuteczna w poprawie snu i może być korzystna dla osób z zaburzeniami snu.
Bibliografia:
Tang, J. E., Moore, D. R., Kujbida, G. W., Tarnopolsky, M. A., & Phillips, S. M. (2009). Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. Journal of applied physiology, 107(3), 987-992.
Pesta, D. H., Samuel, V. T., &Amini, E. (2013). The beneficial effects of a high protein, low carbohydrate diet on glucose metabolism and fat loss in individuals with type 2 diabetes. Nutrition & metabolism, 10(1), 1-9.
Hursel, R., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2013). Categorical versus continuous chocolate milk endorsement effects on energy intake and sleep quality in men. Appetite, 60, 126-130.