Kwas foliowy jest jedną z witamin z grupy B, dokładnie witaminą B9. W naturalnej formie występuje pod postacią folianów. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i nie kumuluje się w organizmie, dlatego powinna być regularnie dostarczana z pożywieniem. Jest jednym z ważniejszych mikroelementów, o których należy pamiętać już w czasie planowania ciąży.
Funkcje folianów
Biorą udział w metabolizmie kwasów nukleinowych, syntezie zasad purynowych i pirymidynowych oraz przekształceniu 2-deoksyurydynomonofosforanu (dUMP) do 2-deoksytymidynomonofosfornu (dTMP) niezbędnego do syntezy DNA. Foliany biorą udział w syntezie fosfolipidów, metylacji białek i DNA, syntezie nukleotydów, syntezie białek. Związki te biorą również udział w procesach krwiotwórczych
Występowanie
Podstawowym źródłem folianów dla człowieka jest żywność. Niewielkie ilości kwasu foliowego są syntetyzowane przez drobnoustroje jelitowe. Największą zawartością folianów charakteryzują się warzywa, zwłaszcza ciemnozielone liściaste oraz kapustne (jarmuż, sałata, kapusta, brokuły), także suche nasiona roślin strączkowych. Owoce dostarczają mniejszych ilości tej witaminy. Poza żywnością pochodzenia roślinnego, foliany występują także w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w wątrobie, jajach, w mniejszych ilościach w mięsie, serach dojrzewających
Zapotrzebowanie
Zależy od wieku i stanu fizjologicznego, większe jest u kobiet w ciąży i karmiących. Osoby dorosłe powinny spożywać 400 μg folianów, natomiast kobiety w ciąży 600 μg, a podczas laktacji 500. Kobietom w wieku prokreacyjnym, jako profilaktykę wad cewy nerwowej, zaleca się uzupełniać dietę kwasem foliowym w dawce 0,4 mg/dobę, zwłaszcza w okresie miesiąca przed zajściem w ciążę i w pierwszym trymestrze.