Białko mleka zawiera wszystkie aminokwasy, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju mięśni. Kazeina charakteryzuje się stosunkowo długim czasem uwalniania substancji aktywnych, dzięki czemu nie brakuje ich w Twojej krwi przez dłuższy czas.
Serwatka ma nieco inne działanie, ponieważ wchłania się szybciej. Białka serwatkowe (whey) stosuje się bezpośrednio po treningu. Do takiego białka często dodaje się enzymy, które wspierają trawienie odżywki. Pozwala to na uchronienie się od problemów żołądkowych występujących u bardziej wrażliwych osób.
W sprzedaży dostępne jest kilka form odżywek białkowych. Koncentrat zawiera około 70 – 85% aminokwasów, natomiast izolat dostarcza ich jeszcze więcej – białek w izolacie jest około 95%.
W ich skład wchodzi także duża ilość wapnia, który wpływa korzystnie na kości.
Białka tego typu mogą być wykorzystywane jedynie przez osoby, które nie mają problemów z nietolerancją laktozy. Jeśli cierpisz na tę przypadłość, wybierz inne odmiany białka.