Błonnik pokarmowy - to kompleks substancji, których organizm ludzki nie jest w stanie strawić i wchłonąć na potrzeby energetyczne. Przykładami błonnika są wielocukry takie jak: celuloza, hemiceluloza, paktyny. Zadaniem błonnika pokarmowego jest głównie rola regulująca pracę jelit, zapobiegając powstawaniu tzw. złogów kałowych. Wykazuje również właściwości blokujące wchłanianie toksyn, metali ciężkich czy cholesterolu-obniżając jego poziom i chroniąc przed mieżdzycą. Błonnik wykorzystywany jest również w programach redukujących masę ciała ze względu na uczucie sytości jakie wystepuję po jego spożyciu. Przyczynia sie również do obniżenia cukru we krwi. Podział błonnika wynika z jego właściwości. Wyróżniamy: błonnik nierozpuszczalny (celuloza, lignina), częściowo rozpuszczalny (hemicelulozy), rozpuszczalny (pektynu, gumy, śluzy). Wchodzi w skład preparatów odchudzających, kompleksów prozdrowotnych lub jako monopreparat.Dawkowanie: 5-10g na dobę