Białka serwatkowe ( wpc, whey protein concentrate )
Białka serwatkowe - białka znajdujące się w mleku krowim, stanowiącym około 20% puli białka zawartego w mleku. Dzięki wysokiej wartości biologicznej oraz bogatemu w BCAA aminogramowi znalazły uznanie w świecie sportu jako dodatek dietetyczny, uzupełniający braki białka w diecie. Oprócz aminokwasów rozgałęzionych, w składzie znajdują sie jeszcze komponenty, wykazujące aktywność biologiczną jak: beta-laktoglobuliny, alfa-lakotoalbuminy, immunglobuliny, albumina serum krwi, laktoferyna, transferryna, proetozopepton, laktoperoksydaza. Wykazują one udział w wielu procesach metabolicznych w tym budują florę bakteryjna jelit, wykazują właściwości ochronne, wspomagają trawienie. W odżywkach możemy spotkać WPC w fomie czystych koncentratów lub jako dodatek do białek o zawartości różnych frakcji. Dawkwoanie: zależne od braków dietetycznych.