INFORMACJA ŻYWIENIOWA:
Składniki: olej zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) z oleju palmowego i oleju ziaren palmowych.
Zalecany sposób użycia: Stosować jako naturalny składnik pożywienia, np. dodatek do surówek czy sałatek. Nie spożywać oleju na pusty żołądek. Nie używać do smażenia.
Zalecane dawkowanie: w celu adaptacji organizmu stosować w dawkach wzrastających, rozpoczynając od pół łyżki stołowej do każdego posiłku przez pierwsze 3 dni; podwajając dawkę co kolejne 3 dni, aż do osiągnięcia dawek optymalnych zależnych od masy ciała:
- do 70 kg: 1 łyżka stołowa 2 razy dziennie;
- 70-85 kg: 1-2 łyżki stołowe 2 razy dziennie;
- > 85 kg: 2-3 łyżki stołowe 2 razy dziennie.
Uwaga! W przypadku jednorazowego spożycia większej ilości oleju MCT (>100 g oleju) - bez wcześniejszego zaadaptowania organizmu - może wystąpić biegunka lub ból brzucha.
Zwiększone spożycie oleju MCT może zwiększać zapotrzebowanie na L-karnitynę.