Chyavanprasha od Himalaya to multiwitaminowa mieszanka w postaci słodkiej pasty z dodatkiem prawdziwego miodu i amli.
Podstawowe składniki to owoc amalaki (bogate źródło antyoksydanów), ashwagandha, kardamon, gałka muszkatałowa, cynamon, oczyszczone masło oraz miód.
Jest to kompozycja wielu wartościowych składników przypominająca dżem.
JAK UŻYWAĆ?
INFORMACJA ŻYWIENIOWA:
Ganna - Cukrowiec lekarski (Saccharum officinarum)
Amla - owoc liściokwiatu garbnikowego (Emblica officinalis)
Madhu - Miód
Til - sezam indyjski (Sesamum indicum) źródło NNKT
amsha-rochana - bambus trzcinowaty (Bambusa arudinacea)
Pippali - pieprz długi (Piper longum).
Vidari Kanda - kudzu indyjskie (Pueraria tuberosa)
Dalchini - cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum)
Ela - kardamon malabarski (Elettaria cardamomum)
Dashmool
Bala - Sida sercolistna (Sida cordifolia).
Mudgaparni - fasola trójpłatowa (Phaseolus trilobus)
Maashaparni - królicze/końskie pnącze (Teramnus labialis)
Kakkar - pistacja chińska odmiana drzewkowata (Pistacia integerrima)
Bhumyaamalaki - liściokwiat gorzki (Phyllantus amarum)
Draakshaa - winorośl właściwa (Vitis vinifera)
Jivanti - leptadenia siateczkowata (Leptadenia reticulata) .
Pushkaramuula - oman groniasty (Inula racemosa)
Harda - migdałecznik chebułowiec (Terminalia chebula)
Guduchi - tinospora indyjska (Tinospora cordifolia)
Vaaraahi - pochrzyn cebulowy (Dioscorea bulbifera)
Kapur kachri - wianecznik kłosowy (Hedychium spicatum)
Musta/Nagarmotha - turzyca afrykańska (Cyperus rotundus)
Punarnavaa - boerhavia siewna (Boerhavia diffusa)
Mahaa-medaa - kokoryczka wąsolistna (Polygonatum cirrihifolium).
Nilotpala - Grzybień gwiezdny (Nymphaea stellata)
Vasa - Wasak (Adhatoda vasica)
Ksirakakoli - biała himalajska lilia (Lilium polyphyllum)
Kakanasa (Pentatropis capensis)
Tamalapattra - cynamonowiec tamala (Cinnamomum tamala)
Nagkeshara - Indyjska róża kasztanowa (Mesua ferrea)
Ushira - wetiweria pachnąca (Vetiveria zizanoides) .
Cukier inwertowany
Składniki: Aegle marmelos, Oroxylum indicum, Gmelina arborea, Sida cordifolia,
Piper longum, Tribulus terrestris,Solanum xanthocarpum, Phyllanthus amarus,
Vitis vinifera, Leptadenia reticulata, Terminalia chebula, Tinospora cordifolia,
Cyperus rotundus, Boerhaavia diffusa, Elettaria cardamomum, Santalum album,
Adhatoda vasica, Lilium polyphyllum, Emblica officinalis, Meldespumatum,
Cinnamomum zeylanicum, Mesua ferrea
Zalecany sposób użycia: 1 - 2 łyżeczki 2 dziennie razy
( wieczorem i rano, przynajmniej 15 minut przed jedzeniem).
Dzieci - maksimum 1 łyżeczkę dziennie.